Doorgaan naar artikel
Preview: Dumb Phones en Core Phones 2024 en 2025

Preview: Dumb Phones en Core Phones 2024 en 2025

on

Veel mensen zijn het erover eens en je merkt het vast zelf ook: Sinds je een smartphone hebt, ben je steeds meer bezig met je scherm. Onze telefoon is gemiddeld dan ook verantwoordelijk voor zo’n beetje de helft van ons schermgebruik, meldt het AD


Smartphones zijn niet meer weg te denken zijn uit ons dagelijks leven door de super handige functionaliteiten die ze hebben: Van navigeren tot een recept zoeken of een wekker zetten, we doen er alles mee.


Maar omdat we er steeds meer mee bezig zijn, en mensen daar zo nu en dan ook wel genoeg van krijgen, zijn steeds meer mensen op zoek naar een zogeheten “Dumb Phone”. Gewoon een telefoontje zoals we ze vroeger hadden; geen AI, geen Insta, Snap of TikTok maar gewoon een telefoon die een telefoon is. 


Ook zijn er bedrijven die mensen graag willen helpen schermtijd te verminderen, maar die je niet zulke rigoreuse maatregelen wil laten nemen dat je ook de voordelen van techniek kwijt raakt. Zij maken een Smartphones met een beperkte functionaliteit: wel de dingen die je nodig hebt, niet de dingen die afleiden en je “hooked” houden aan je smartphone. Omdat ze kern van Smartphone werk wel doen, noemen we het geen “Dumb Phones” maar “Core Phones”. Net iets meer in het midden van het spectrum.


Er komt steeds meer aanbod, zeker in 2024 en in 2025. Daarom hebben we hier een korte vooruitblik gemaakt op de telefoons die gaan komen, met onze verwachtingen en voorlopig oordeel.


We bekijken 4 telefoons:


Preview Dumb Phones en Core Phones 2024 & 2025


Dumb Phone: Nokia 3210

Nostalgie ten top; Nokia brengt in 2024 een geüpdatet versie uit van de Nokia 3210 (€79,99). Het is een heerlijk design om naar te kijken en in twee prachtige kleuren. En hij schijnt net als vroeger weer lekker onverwoestbaar te zijn. Als je echt zin hebt om weer wat meer off-the-grid te leven van alle Social Media etc is dit de oplossing. Net jammer wel dat Whatsapp er niet op zit, wat ons betreft toch wel een essential voor communicatie, maar een SMSje werkt natuurlijk ook gewoon.


Wij zien dit als de ideale weekend telefoon: bestel bij je provider een DUO sim - een kopie van je bestaande simkaart (niet tegelijk bruikbaar) - die je in de 3210 stopt en zet je smartphone uit op vrijdag om 16:00. Ga lekker zorgeloos en relaxt door het weekend met je 3210 en maandag begin je weer met de werk- en week-routine met je Smartphone. Ook is het (na 25 jaar opnieuw!) die ideale eerste telefoon voor je kind.

 

Pro's


Helemaal back to basics met de Nokia 3210, geen poespas, langdurig werkende batterij en super makkelijke OS. Als het écht, écht, écht moet kan je een foto maken. En natuurlijk Snake. 

 

Con's


De camera is echt niet van deze tijd met een 2MP lens. Geen GPS/Maps en WiFi (hotspot) mogelijkheden en ook geen Whatsapp, wat allemaal wel op bijvoorbeeld de Nokia 6300 4G zit. Maar ja, daar zit dan ook weer Facebook en YouTube op. 


Oordeel

 


Core Phone: Minimal Phone 

 


De Minimal Phone ($399-$499) is nou echt een goed voorbeeld van moderne techniek in een rustiger jasje. Ze hebben een speciaal E-INK scherm ontwikkeld in zwart wit, waardoor je in theorie net wat minder makkelijk hooked raakt aan je telefoon. Ook hebben ze een echte classic teruggebracht door een hardware toetsenbord te maken, a la Blackberry vroeger, wat een fijne “tactile” ervaring geeft. 


Dit is een directe vervanging voor je bestaande Smartphone en zal in ieder geval initieel je schermtijd waarschijnlijk wel wat indammen door het scherm. We zijn erg benieuwd! Een interessante voor mensen die misschien niet direct een te heftige stap willen zetten vanaf hun huidige smartphone. 


Pro's

 

Gaaf scherm, zeer origineel en wat ons betreft prachtig semi-retro design, dit zal een goede eyecatcher zijn! Dat toetsenbord lijkt ons ook echt heerlijk. Hij draait op Android en je kan er gewoon alle apps uit de Playstore op downloaden en installeren. Van alle moderne snufjes voorzien, zelfs een goede camera, ook al is het scherm zwart wit.


Con's

 

De combinatie zwart-wit scherm met camera zal even wennen zijn, maar uiteindelijk denken we dat het wel werkt! Het échte nadeel aan deze telefoon vinden we dat je dus inderdaad gewoon alle apps kan draaien, inclusief Social Media etc. Dus uiteindelijk denken we dat er een goede kans is dat je hier maar marginaal je schermtijd mee beperkt.


Oordeel

 


Core Phone: Light Phone III


Light Phone heb je waarschijnlijk nog nooit van gehoord, maar in Amerika waren zij in 2017 zo’n beetje de eerste die met een Core Phone uitkwamen. De Light Phone I dus 😉. Zij zijn  de échte OG’s van de Core Phones, het eerste relatief grote merk daarin. Het nadeel was altijd dat de Light Phone niet in Europa werkte dus bij versie II hebben ze een internationale versie gemaakt naast de USA versie. Bij de komende 3e versie is het alles in 1 en kan je hem gewoon wereldwijd gebruiken!


Ook deze heeft een zwart wit E-INK achtig scherm waardoor ze de afhankelijkheid van je telefoon proberen te beperken. Heel bijzonder aan Light Phone is dat ze volledig hun eigen Operating System hebben gemaakt, LightOS, met terug-naar-de-roots functionaliteiten. Er zit dus geen Social Media, YouTube, Games en andere afleidende dingen op. Wel heeft hij nuttige programmas zoals Alarm, Calculator, Calendar, Directory, Directions, Hotspot, Music, Notes/Voice Memo, Podcast or Timer. Ook zitten er de gangbare moderne snufjes op zoals USB-C, een goede camera, vingerafdruk scanner, zaklamp, 5G, en een NFC chip. Als kers op de taart zit er een scroll-wiel aan de zijkant. Ook lekker retro!


Pro's

 

Als iemand snapt hoe je een telefoon als deze moet maken, is het Light Phone wel met al bijna 10 jaar ervaring. Mooi, uniek design dat fijn in de hand ligt. Niet te groot, niet te klein. LightOS is simpel maar elegant, geeft wat je nodig hebt en ze blijven er “utility” applicaties voor ontwikkelen.


Con's

 

Eigenlijk zit er één mega opvallend groot nadeel aan deze telefoon: de prijs. We kunnen het haast niet geloven, maar zo staat het toch echt op de website: Als je nu een pre-order plaatst, kost de telefoon een schappelijke $399. Maar het lijkt erop dat deze na 15 juli verandert in $799. Dat is wel een taaie voor de meesten en toch lastig te verkroppen; daar koop je een goede Google Pixel of een refurbished iPhone 14 Pro voor, met alle nodige snufjes.


Daarnaast is het zonder hem gebruikt te hebben lastig om in te schatten of iets als een Podcast app ook werkt met Podcasts hier in Nederland, maar hopelijk kunnen we daar later meer over vertellen!


Oordeel

 


Core Phone: Balance Phone

 

Tot nu toe is 90% van de markt van Core Phones in handen van Amerikaanse bedrijven, waardoor ze ook met name op de amerikaanse markt gericht zijn qua functionaliteiten. Begin 2025 komt hier gelukkig verandering in met Balance Phone! Hoe zij het omschrijven is het wat ons betreft ook nagenoeg de ideale mix tussen een Smartphone en een Dumbpone.


Het is origineel een Android toestel, maar draait op een zelfgemaakte software met heerlijk minimalistisch design, waardoor de onnodige dingen worden uitgeschakeld en je alleen de nodige dingen kan gebruiken. Hier kan je vervolgens niet omheen, dus er is geen verleiding om stiekem tóch te gaan scrollen.


Dingen die niet werken zijn bijvoorbeeld Social Media, Games, Streaming diensten, gokken en porno apps & websites. Wél heb je de andere, nuttige functies zoals Google Maps, Whatsapp, Spotify, Bankieren, Weer etc. Gecombineerd met een top camera en ook gewoon een selfie camera aan de voorkant. Pro's

 

Wat ons betreft alles wat je nodig hebt, niets dat onnodig afleidt. Ze claimen dat de gemiddelde gebruiker met hun software een schermtijd heeft van slechts 1 uur en 6 minuten en daarmee gemiddeld 3 uur schermtijd per dag bespaart! Erg bijzonder en precies het gewenste resultaat.


Con's

 

Sommige details lijken nog niet helemaal duidelijk: wij halen niet helemaal uit de website of je nou wel of geen internet browser hebt - hoewel het lijkt van wél -  welke websites en apps precies geblokkeerd zijn enzovoots. Ook hebben we nog wel wat hardware vragen, maar dat zal zich allemaal wel duidelijk maken de komende tijd.

Ook is het nog wel even wachten, waarschijnlijk dus Q1 of Q2 2025. Ze zeggen dat ze binnenkort op Kickstarter live gaan. Als je een Android telefoon hebt, kan je wel alvast hun app downloaden, waarmee je van je eigen bestaande smartphone een Balance Phone maakt.

De prijs is ook nog onduidelijk, maar we verwachten dat het €300-€400 zal worden.

Oordeel

 

Conclusie

Al met al zijn we erg enthousiast over wat komen gaat en gaan we proberen om alle telefoons in onze handen te krijgen voor een uitgebreide review. Houd de website in de gaten en laat ons vooral weten welke jullie het meest interessant vinden in de comments.

Groeten,

SchermUit.nl

 

_________

 

Bronnen:

Laat hier uw mening achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Related Posts

De voordelen van een Schermbril: Slaap beter en bescherm je ogen
July 15, 2024
De voordelen van een Schermbril: Slaap beter en bescherm je ogen

Technologische ontwikkelingen maken het leven een stuk makkelijker en dat is erg fijn! Maar we zijn steeds meer omringd door...

Lees verder
Gezonde schermtijd voor kinderen van alle leeftijden
July 13, 2024
Gezonde schermtijd voor kinderen van alle leeftijden

Een kort overzicht van de aangeraden schermtijd voor kinderen per leeftijdscategorie.

Lees verder
Drawer Title
vergelijkbare producten