Doorgaan naar artikel
SchermUit.nl is live! Maar waarom eigenlijk?

SchermUit.nl is live! Maar waarom eigenlijk?

on

Technologische ontwikkeling gaat steeds sneller en dat is goed nieuws! Het maakt ons leven op sommige vlakken een stuk makkelijker. Van op de hoogte blijven via Social Media tot zakelijke besprekingen op Zoom en van Netflix bingen tot met ChatGPT overleggen wat je gaat koken vanavond - we zijn steeds meer bezig met onze technische snufjes in huis, op werk en onderweg.

Maar al die uren achter een scherm en altijd “aan” staan hoeft niet altijd even fijn te zijn. In 2023 wordt er gerapporteerd dat Nederlanders gemiddeld zo’n 5 en een half uur per dag achter een scherm zitten in totaal, waarvan 2 uur en 15 min gemiddeld wordt besteed aan de smartphone. Dat is 35% van je dag als je 8 uur slaapt! Als je naar je eigen gebruik kijkt, hoeveel schermtijd heb jij per dag, alles erop en eraan?

In grote lijnen zijn er 2 richtingen van de gevolgen van te veel schermtijd. De meer fysieke kant: last van je ogen, hoofdpijn, vermoeidheid enzovoorts. En de meer mentale kant, die ook sterk samenhangt met social media gebruik en veel prikkels. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over concentratieproblemen en moeite met slapen tot zelfs psychische klachten zoals angst en depressie.


Deze gevolgen willen we je helpen voorkomen of terugdraaien, want het kan prima zonder. En daarvoor hoef je niet direct al je schermen uit het huis te verbannen en onder een steen te gaan leven. Met wat tips & tricks en eventueel een product om het makkelijker te maken, ben je snel goed op weg.

De voordelen van minder schermtijd


Zoals hierboven benoemd zijn er ruwweg twee groepen van nadelen van overmatige schermtijd; fysiek en mentaal. Maar we hebben het liever over de voordelen van minder schermtijd, want die gelden nagenoeg voor iedereen die de schermtijd vermindert!

 • Meer aandacht voor waar je mee bezig bent
  Als je minder afgeleid wordt door allerlei berichten en piepjes, je je telefoon vaker weglegt en je niet tussendoor snel even op social scrollt, kan je je makkelijker concentreren en je aandacht ergens bijhouden. Dat geldt voor je werk maar ook het gesprek dat je voert met degene met wie je een kop koffie drinkt! Uit onderzoek blijkt dat zelfs de verwachting dat je afgeleid gaat worden er al voor zorgt dat je je minder goed kan concentreren.

 • Voel je relaxter
  Veel schermtijd en je daardoor fysiek afzonderen van echte sociale interactie kan bijdragen aan gevoelens van angst en depressie. Social media is hier ook een belangrijke factor in: Het is niet moeilijk om je voor te stellen dat minder bezig zijn met het perfecte “social” plaatje van een ander, minder met anderen vergelijken en minder FOMO helpt om je minder gestresst of opgejaagd te voelen. Als je er minder mee bezig bent, zal je minder voelen dat je je moet voldoen aan een bepaald plaatje.
  En aan de andere kant - meer fysiek: minder schermtijd zorgt er ook voor dat je minder snel last van je ogen of hoofdpijn krijgt, dat is ook een stuk relaxter!

 • Slaap beter
  Minder schermtijd en social media, met name in de avond, helpt kort gezegd om beter en langer te slapen. In deze blog kan je lezen hoe dat precies werkt. Het liefst gebruik je 1 tot 1.5 uur voordat je naar bed gaat geen scherm en socials voor de beste nachtrust. Dan voel je je ook weer relaxter de dag daarna! Maar we begrijpen dat het lastig is. De mede oprichter van Netflix heeft zelfs gezegd dat hun concurrent “slapen” is: “Think about it: when you watch a show from Netflix and you get addicted to it, you stay up late at night … we’re competing with sleep.” (Reed Hastings, 2017).

 • Houd tijd over:
  Vaak zonder dat we het doorhebben zitten we veel langer op onze telefoon, social media of Netflix dan we in eerste instantie van plan waren. Dit komt omdat omdat er dopamine vrijkomt terwijl we dat doen, hoe dat precies werkt lees je hier. Keerzijde is dat als je dat vermindert, je veel tijd overhoudt om andere dingen te doen! Tijd om met mensen af te spreken voor kwalitatieve interactie, lekker naar buiten te gaan, te sporten of een hobby uit te oefenen. 

Hoe helpt SchermUit.nl je?


In het stuk hiervoor gaan we heel snel door de hele grote lijnen van het verhaal, maar simpel gezegd: er zijn een heleboel goede redenen om wat minder met je scherm bezig te zijn en wij  willen je daarmee helpen. 

Iets uitgebreider uitgelegd willen we je helpen om meer van je waardevolle tijd actief te besteden aan de mensen en dingen waar je om geeft. Of dat nou je relaties, je eigen ontwikkeling, actief relaxen of zelfs je carrière is. Zonder dat je ongewenst of onbewust wordt afgeleid, want daar zijn Smartphones en de Socials etc. erg goed in tegenwoordig. 

We proberen je daar op alle manieren mogelijk mee te helpen. Aan de ene kant zullen we in de blogs uitleggen hoe het komt dat je veel tijd aan je scherm besteed en hoe je dat kan verminderen met tips & tricks om het aan te pakken. En aan de andere kant kan je op de website producten vinden die een handje helpen om het jezelf makkelijker te maken.

Begin vandaag nog met schermtijd verminderen


Dat je deze pagina hebt gelezen is een zeer goed begin! Het betekent dat je op zoek bent naar iets minder schermtijd zodat je meer tijd overhoudt voor andere dingen. Als vervolgstap zouden we je aanraden om meer te lezen in de blogs. Bijvoorbeeld over Dopamine & Social Media of over Blauw Licht & Slecht Slapen.

Als je direct stappen wil zetten in je schermtijd of om de impact daarvan te verminderen, kan je hier alle producten bekijken. In de beschrijving staat een uitleg over hoe je ze kan gebruiken.

Groeten,

SchermUit.nl

 

_____________________

 Bronnen

 • https://www.ad.nl/gezond/we-kijken-gemiddeld-5-5-uur-per-dag-naar-een-scherm-dit-doet-het-met-onze-ogen~a0c834ad/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

 • https://jouwggd.nl/gevoel/stress-door-social-media/#:~:text=Als%20je%20veel%20op%20social,er%20een%20nieuw%20bericht%20binnenkomt

 • https://leer.tips/tip/leg-je-mobiele-telefoon-ver-weg/#:~:text=Hoe%20verder%20weg%20de%20mobiele,2%20minuten%20uit%20je%20concentratie

 • https://www.nootropic.nl/blog/de-impact-van-schermtijd-op-de-gezondheid-van-de-hersenen/#:~:text=Verhoogd%20risico%20op%20depressie%20en,hebben%20op%20deze%20psychische%20aandoeningen

 • https://nos.nl/artikel/2506465-minder-gelukkig-en-keuzestress-door-gebruik-sociale-media

 • https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-021-11640-9

 • https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/jun/20/netflix-addiction-is-real-we-are-entertaining-ourselves-to-death

 • https://www.nbcnews.com/better/health/what-happens-your-brain-when-you-binge-watch-tv-series-ncna816991

 • https://www.addictioncenter.com/drugs/social-media-addiction/

Laat hier uw mening achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Related Posts

In het AD: "Verbied kinderen mobiel en tot 16 jaar Social Media"
June 21, 2024
In het AD: "Verbied kinderen mobiel en tot 16 jaar Social Media"

Vandaag in het AD een groot artikel waarin ze de Amerikaanse psycholoog Jonathan Haidt quoten: "Verbied kinderen mobiel en tot...

Lees verder
Schermtijd instellen op iPhone: Stappen en tips
June 20, 2024
Schermtijd instellen op iPhone: Stappen en tips

Zo stel je je schermtijd in op je iPhone met fijne limieten!

Lees verder
Drawer Title
vergelijkbare producten