Als je in een restaurant of thuis om je heenkijkt, herken je het misschien wel: veel mensen hebben hun telefoon in hun hand tijdens het eten. Het kan natuurlijk verleidelijk zijn om je berichten te checken of je Socials te scrollen bij wijze van vermaak, maar er zijn goede redenen om je telefoon achter te laten als je gaat eten. We zetten ze hieronder op een rijtje!
Beter voor je dieet
Wist je dat een scherm of je smartphone tijdens het eten invloed kan hebben op hoeveel je eet? Onderzoek toont aan dat mensen die tijdens het eten afgeleid zijn door bijvoorbeeld hun telefoon of TV, de neiging hebben meer te eten en zich minder vol te voelen na het eten. Dit komt doordat je minder aandacht besteedt aan het eten zelf en doordat je de signalen van je lichaam mist die aangeven dat je vol zit. Dus als je bezig bent met op je eten letten, laat dan vooral je telefoon liggen tijdens het eten!
Beter voor je relaties
Eten is sinds lang, lang geleden al een sociale activiteit; een moment om te verbinden met familie en vrienden. Maar als iedereen op zijn telefoon zit, gaat die waardevolle interactie natuurlijk verloren. Als je je telefoon erbij pakt terwijl je met iemand aan tafel zit, wordt dat 'phubbing' genoemd. Je phubt de ander door op je telefoon te zitten, waar zij bij zijn. Simpel gezegd lijkt het voor je tafelpartner alsof ze minder belangrijk zijn dan wat er op je telefoon gebeurt.
Phubbing kan negatieve gevolgen hebben voor relaties. Onderzoek wijst uit dat mensen die gephubbed worden zich genegeerd en ondergewaardeerd voelen, wat kan leiden tot verminderde relatietevredenheid en zelfs depressieve gevoelens. Door je telefoon weg te leggen tijdens het eten maak je ruimte voor betekenisvolle gesprekken, ben je niet afgeleid, voorkom phubben en de gevolgen daarvan en versterk je je banden met tafelgenoten.
Overigens zie je dat phubben steeds meer gebeuren. Zelfs op TV ontkom je er niet meer aan! Wilfred Genee phubt er al jaren op los, sinds de Oranjezomer in 2021. Renze werd vorig jaar op een “Wilfred Geneetje” betrapt en van de week zat Olav Mol van zijn telefoon zijn interview vragen voor Günther Steiner op te lezen tijdens het Ziggo Race Café. Zo worden er honderdduizenden mensen per dag door hen gephubt.
Meer genieten van je eten
Als je constant afgeleid bent door je telefoon, mis je de kans om echt te genieten van je eten. Een beetje een zweverige term “Mindful Eten” - volledig aanwezig zijn en aandacht besteden aan de smaken, geuren en texturen van je maaltijd - heeft voordelen, blijkt uit onderzoek. Het kan leiden tot een betere spijsvertering en dat je meer van je eten geniet door je aandacht erbij te hebben.
Beter slapen
Het ligt er een beetje aan hoe laat je nog eet ‘s avonds, maar als je dat laat nog doet, kan het gebruik van je smartphone tijdens de maaltijd je slaapritme verstoren. Het blauwe licht van je scherm onderdrukt de productie van melatonine, het hormoon dat je slaperig maakt. Daardoor kan je moeite hebben met in slaap vallen en kan de kwaliteit van je slaap minder zijn.
Specifiek voor kinderen
Voor kinderen en tieners is het extra belangrijk om schermvrij te eten. Maaltijden zijn een belangrijke gelegenheid om sociale vaardigheden te ontwikkelen, zoals het voeren van gesprekken, luisteren naar anderen en tafelmanieren. Door als gezin de af te spreken dat er geen telefoons aan tafel zijn, maak je het veel makkelijker voor je kinderen (en jezelf) om deze vaardigheden te oefenen.
Conclusie
Lang verhaal heel kort; laat je telefoon lekker achterwege bij het eten. Iedereen heeft er voordeel van, van jezelf, tot je tafelpartner en je gezin. Mocht je het nou moeilijk vinden, begrijpen we dat zeker. Om te helpen kan je daar een handige gadget voor gebruiken; De Stolp®. Dit is een mooi ontworpen Faraday doosje waar tot 6 telefoons in passen, die ervoor zorgt dat al die telefoons die erin zitten geen ontvangst meer hebben van 5G, WiFi, GPS etc. Dus geen belletjes, berichtjes, FaceTimes of wat dan ook. Heerlijk rustig zijn de telefoons uit je zak, uit het zicht en zonder ontvangst in een prachtig ontworpen behuizing.
We horen graag van jullie wat voor jullie werkt!
Groeten,
SchermUit.nl
_________________
Bronnen:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8508027/
- https://www.mdpi.com/2072-6643/10/9/1277
- https://link.springer.com/article/10.1007/s13679-018-0299-6
- https://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180226122506.htm
- https://www.frontiersin.org/journals/psychology/articles/10.3389/fpsyg.2021.796899/full
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6751071/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7744612/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6566880/