Technologische ontwikkelingen maken het leven een stuk makkelijker en dat is erg fijn! Maar we zijn steeds meer omringd door schermen en die schermen stralen blauw licht uit. Of je nu werkt op je laptop, scrollt op je smartphone of je favoriete serie binget, je ogen worden voortdurend blootgesteld aan dit hoogenergetische licht en dat heeft nadelen. Het is vermoeiend maar het kan ook je slaapkwaliteit beïnvloeden. Gelukkig is er een oplossing: de schermbril. In deze blog duiken we dieper in de voordelen van het dragen van een schermbril en hoe het je gezondheid en welzijn kan verbeteren.
Wat is een Schermbril?
Een schermbril, ook wel bekend als een blauw licht filter bril of blue light blocking glasses, is speciaal ontworpen om het blauwe licht dat door digitale schermen wordt uitgezonden te filteren. Deze brillen hebben glazen met een speciale coating die een groot deel van het blauwe licht blokkeren, waardoor je ogen minder belast worden. Telefoons hebben tegenwoordig een "night mode", maar die filteren helaas niet al het blauwe licht uit. Maar waarom is het nou precies fijn om zo’n bril te dragen en minder blauw licht binnen te krijgen?
1. Verbeterde slaapkwaliteit
Uit onderzoek blijkt dat blootstelling aan blauw licht in de avonduren de productie van melatonine kan onderdrukken. Melatonine is het hormoon dat ons slaap-waakritme reguleert. In onderzoek heeft men gevonden dat het gebruik van blauw licht filterende brillen de melatonineproductie kan beschermen, wat kan leiden tot een verbeterde slaapkwaliteit. Wij raden altijd aan om simpelweg een uur voor het slapen geen schermen meer te gebruiken, maar als je daar niet onderuit kan door werk of andere redenen, is een blauw licht filter bril een goede oplossing!
2. Minder vermoeide ogen
Langdurige blootstelling aan blauw licht kan leiden tot digitale oogvermoeidheid. In onderzoek is ontdekt dat het gebruik van blauw licht filterende brillen de symptomen van oogvermoeidheid bij computergebruik vermindert. Een schermbril is dus ideaal als je een lange dag achter je computer moet zitten op kantoor, om die vermoeidheid tegen te gaan.
3. Bescherm je netvlies
Hoewel meer onderzoek nodig is, suggereren sommige studies dat langdurige blootstelling aan blauw licht mogelijk schadelijk kan zijn voor het netvlies. Met een schermbril ga je dat schadelijke effect tegen.
4. Verbeterde concentratie
Door het verminderen van oogvermoeidheid en hoofdpijn, kan een schermbril indirect bijdragen aan een betere concentratie tijdens het werken of studeren. Je voelt je minder snel vermoeid en kan daardoor beter en langer aandachtig ergens mee bezig zijn. Fijn als je even dat lastige project moet afkrijgen.
Conclusie: de moeite waard!
Een schembril heeft dus een heleboel fijne voordelen, zeker als je door bijvoorbeeld je werk veel met een scherm bezig bent overdag: van het verbeteren van je slaapkwaliteit tot het beschermen van je ogen tegen potentiële schade. Niet te vergeten dat het je ook nog eens een extra slimme look geeft! Nu we steeds meer tijd achter schermen doorbrengen, is het belangrijk om goed voor onze ogen te zorgen. Een schermbril is een eenvoudige en effectieve manier om dit te doen.
De schembrillen waar wij het meest fan van zijn, zijn die van LUMES. Die zijn betaalbaar en zien er top uit! Via onderstaande button kan je ze vinden. En dan nóg een toptip: De meeste werkgevers vergoeden een schermbril! Vaak gewoon vrijwillig, omdat ze het willen, uit potjes zoals "work from home budget" of "wellbeing budget". Maar schijnbaar moet het ook van de arbowet! Dus waar wacht je nog op?!
Groeten,
SchermUit.nl
____________
Bronnen:
- NCBI - The influence of blue light on sleep, performance and wellbeing in young adults: A systematic review
- PubMed - Systematic review of light exposure impact on human circadian rhythm
- NCBI - Research progress about the effect and prevention of blue light on eyes
- PubMed - Blue-light filtering spectacle lenses for visual performance, sleep, and macular health in adults
- NBC News - Blue light-blocking glasses don't protect eyes or improve sleep, study finds