Wijzelf vinden het een vreselijke tekst omdat het zo betweterig klinkt, maar je hoort het veel: “Zitten is het nieuwe roken”. Als je het onderzoek leest, zit er helaas wel een kern van waarheid in deze uitspraak. In Nederland zitten we gemiddeld ruim 9 uur per dag in 2021 (ruim 8.5 uur per dag, pre-Corona in 2015), en als je nagaat dat we ook gemiddeld 5,5 per dag schermtijd verbruiken, heb je al één van de grootste bijdragers aan al dat zitten gevonden. Vanaf 8 uur per dag zitten moet je behoorlijk gaan opletten voor je gezondheid, dat wordt namelijk gelinkt aan hogere sterfte en meer cardiovasculaire problemen. Dus met een gemiddelde schermtijd van 5,5 uur en een gemiddelde zittijd van ruim 9 uur is het hoog tijd voor werk aan de winkel!
De fysieke nadelen van langdurig zitten
We weten waarschijnlijk grotendeels allemaal al wel dat veel zitten slecht is voor je gezondheid. Maar daar blijft het vaak bij. Om het geheel te verduidelijken, hebben we hieronder opgesomd uit onderzoek waar het specifiek slecht voor is. Al met al is het een stevige lijst. Onthoud natuurlijk wel dat het hier gaat over langdurig, elke dag, lang (achter elkaar) zitten. Hier zijn enkele van de belangrijkste fysieke gevolgen:
- Hart- en vaatziekten: Langdurig zitten vermindert de bloedcirculatie en verhoogt de bloeddruk, wat het risico op hart- en vaatziekten verhoogt.
- Diabetes type 2: Zitten kan de insulinegevoeligheid verminderen, wat kan leiden tot een verhoogde bloedsuikerspiegel en uiteindelijk diabetes type 2.
- Overgewicht en obesitas: Door langdurig zitten vertraagt je metabolisme, waardoor je minder calorieën verbrandt en het risico op gewichtstoename toeneemt.
- Spier- en gewrichtsproblemen: Langdurig zitten kan leiden tot spieratrofie en botverzwakking. Het is ook gerelateerd aan lage rugpijn, nek- en schouderklachten.
- Kanker: Veel zitten verhoogt het risico op bepaalde soorten kanker, zoals darm- en borstkanker
Kortom, behoorlijk serieuze redenen om op dat zitten te letten en het aan te pakken. Maar ja, sommige van ons hebben een kantoorbaan, dus daar heb je die 8 uur al snel te pakken. Graag helpen we je met wat ideeën om in te zetten tegen al dat zitten!
Wat kun je doen om minder te zitten?
Het klinkt misschien een beetje maf als je het zo leest “wat kan je doen om minder te zitten?” - wat dacht je van “opstaan”? 😉- maar een paar tips helpen misschien om de dagelijkse sleur te doorbreken. Gelukkig kan je inderdaad genoeg dingen doen om het zitten tegen te gaan.
Om in het algemeen te beginnen: De WHO geeft aan dat alle volwassenen per week 150 tot 300 minuten gemiddelde-intensiteit beweging óf 75 tot 150 minuten hoge-intensiteit beweging (of een combinatie van beide) moeten ondernemen. Daarnaast moet “het zitten” alsnog verminderd worden, maar stevig bewegen gedurende de week gaat al een stuk van de negatieve effecten van die zogeheten “sedentaire levensstijl” tegen.
Om het zitten tegen te gaan, hebben we de volgende tips voor je:
- Sta elk uur op: Of dat nou of werk of thuis is, zorg ervoor dat je elk uur opstaat en een paar minuten rondloopt. Onthoud het door het bijvoorbeeld op elk heel of half uur te doen en link het misschien aan een activiteit, zoals een glas water halen.
- Bureau stretches: Klinkt misschien een beetje gek, maar je kan een beetje bewegen achter je bureau. Denk aan nekrotaties, schouderrollen en beenstrekken om de bloedcirculatie te verbeteren en stijfheid te verminderen.
- Squats en lunges: Deze oefeningen zijn effectief voor het versterken van je onderlichaam en kunnen gemakkelijk zonder apparatuur worden uitgevoerd. Misschien ken je de online trend dat moeders elke keer als ze “mama” horen, een squat doen 😉Probeer elke dag een paar sets te doen om je spieren actief te houden. Bijvoorbeeld elke dag op te tellen tot 30 squats gedurende de dag.
- Gebruik een sta-bureau: Veel werkgevers bieden de mogelijkheid om aan een sta-bureau te komen voor op kantoor en/of thuis of hebben ze al staan. Overweeg om hem te gebruiken, zodat je afwisselend kunt zitten en staan tijdens je werkdag. Ook al is het maar 3 keer een kwartier of 20 minuten gedurende de dag, dit helpt al om de tijd die je (aaneengesloten) zittend doorbrengt te verminderen.
- Wandel tijdens telefoongesprekken: Dit is een persoonlijke favoriet omdat we vinden dat we dan beter kunnen nadenken, maar probeer te lopen terwijl je telefoongesprekken voert of naar audioberichten luistert. Dit is een gemakkelijke manier om extra beweging in je dag te integreren. Al helemaal top als je een (half) uurtje naar buiten kan tijdens een gesprek.
- Wandel na een maaltijd: Dit is niet alleen goed voor je spijsvertering, maar heeft ook allerlei andere voordelen! Zo heb je minder dat volle of opgeblazen gevoel en heeft het zelfs positieve effecten op de bloedsuikerspiegel
-
Beperk je schermtijd: als jij ook 5,5 uur schermtijd per dag verbruikt, zit je zeer waarschijnlijk ook al 5,5 uur als je daarmee bezig bent. Dus beperk je (recreatieve) schermtijd tot de richtlijn van 2 tot 3 uur per dag, dat je bijvoorbeeld niet naast je werk ook nog uren en uren te lang achter je schermen zit. Zo sla je automatisch een goede deuk in de zittijd!
Conclusie
Helaas komt het om allerlei redenen meer en meer voor dat we veel zitten en de gevolgen daarvan kunnen serieus zijn. Maar we kunnen er ook wat aan doen! Begin vandaag nog en deel vooral jullie trucs in de comments om minder te zitten en gemakkelijk meer te bewegen.
Groeten,
SchermUit.nl
__________________________
Bronnen
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9201743/
- https://www.ad.nl/gezond/we-kijken-gemiddeld-5-5-uur-per-dag-naar-een-scherm-dit-doet-het-met-onze-ogen~a0c834ad/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5618737/
- https://www.rivm.nl/publicaties/zitgedrag-in-nederland-ontwikkelingen-tussen-2015-en-2021#:~:text=Mensen%20zijn%20door%20de%20jaren,meer%20dan%20op%20een%20weekenddag.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7719906/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9201743/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35147898/