Smartphones zijn tegenwoordig onmisbaar, maar ze kunnen ook een bron van afleiding en stress zijn. De Stolp smartphone signaal blocker helpt je om minder tijd op je telefoon door te brengen en daardoor wat relaxter en minder afgeleid door het leven te gaan. In dit artikel ontdek je de vele voordelen van de Stolp, ondersteund door wetenschappelijke onderzoeken, en hoe het je slaap, focus, sociale leven en algemene stemming en gevoel kan verbeteren.
Wat is een Stolp eigenlijk en hoe werkt het?
Een Stolp is een product ontwikkeld om je te helpen een beetje te ont-schermen. In dit geval nog een héél mooi product ook! Het is een zogeheten faraday-kooitje, waarin je tot 6 telefoons kan bewaren om even schermvrije tijd in te lassen. Een faraday kooi is een metalen constructie, waar geen signalen doorheen naar binnen of naar buiten kunnen. Daardoor heeft je smartphone dus geen ontvangst als je die in de Stolp legt en de deksel erop doet. Geen 5G, WiFi, GPS, Bluetooth, helemaal niets! Zo kun je dus even ongestoord genieten van je rust. Een bonus is dat je telefoon ook even uit het zicht en uit je zak is, waardoor je minder vaak onbewust je smartphone er even bij pakt.
Betere nachtrust door minder smartphonegebruik
Een goede nachtrust is essentieel voor je gezondheid. Blootstelling aan blauw licht van smartphones kan je slaap verstoren. Onderzoek toont aan dat blauw licht van je telefoon of andere schermen de aanmaak van het slaaphormoon melatonine onderdrukt, wat kan leiden tot een verminderde slaapkwaliteit en een verstoring van je ritme. Door je telefoon een uur voor het slapen in de Stolp te plaatsen, heb je geen blootstelling meer aan blauw licht voordat je gaat slapen. Ook blokeer je het signaal waardoor je geen berichten of belletjes meer binnenkrijgt en dus je alsnóg je telefoon erbij pakt terwijl je dat eigenlijk niet moet doen.
Overigens adviseren we om helemaal geen telefoons in de slaapkamer te hebben, zelfs met een Stolp. Meer daarover lees je hier en hier. Zet de Stolp bijvoorbeeld ergens in de woonkamer, dan neem je ook automatisch je telefoon niet mee naar bed.
Verbeterde aandacht en productiviteit
Van belletjes en whatsappjes tot mail en Slack, het is soms moeilijk om je te concentreren als je even echt iets moet afmaken. Onderzoek wijst uit dat de aanwezigheid van een smartphone, zelfs als deze niet wordt gebruikt, de cognitieve capaciteit kan verminderen. Door je telefoon in de Stolp te plaatsen, maak je een afleidingsvrije omgeving, wat leidt tot verhoogde aandacht, focus en productiviteit tijdens bijvoorbeeld werk of studie. Maar zonder al deze zware wetenschappelijke onderbouwing: is het niet een heerlijk idee om even een uurtje ongestoord je werk af te kunnen maken? 😉
Fijnere sociale interacties
Smartphones kunnen de kwaliteit van sociale interacties negatief beïnvloeden. Hoe vaak phub je niet iemand, bewust of ongewild en onbewust? Studies tonen aan aan dat de aanwezigheid van een telefoon tijdens gesprekken de kwaliteit van die interacties vermindert, zelfs als de telefoon niet actief wordt gebruikt. Je kent dat gevoel wel, als iemand een telefoon voor zich op tafel heeft liggen: het voelt meteen alsof je gesprekspartner is afgeleid. Door je (of jullie) telefoon(s) in de Stolp te plaatsen tijdens het samenzijn of bijvoorbeeld tijdens de eetmomenten met het gezin, zorg je ervoor dat je volledig aanwezig bent, wat leidt tot fijnere gesprekken en momenten samen.
Voel je minder gestresst, angstig en gejaagd
De hele tijd bereikbaar zijn kan leiden tot verhoogde niveaus van stress- en angstgevoelens. Onderzoek suggereert dat constante meldingen en de verwachting om altijd beschikbaar te (moeten) zijn, bijdragen hieraan. De Stolp helpt je om een duidelijke en stevige scheiding te maken tussen je digitale en fysieke wereld, wat rustgevend werkt.
Probeer het zelf en relax met een Stolp
De Stolp is meer dan alleen een hulpmiddel om je telefoon stil te houden; het is een stap naar een relaxtere, minder telefoon afhankelijke levensstijl. Wil je de rust van de Stolp zelf ervaren? Je vind hem via onderstaande link in 3 leuke kleuren!
Koop een Stolp® Browse alle Producten
Hoe optimaal gebruik te maken van een Stolp
Om optimaal gebruik te maken van de Stolp hebben we een poging gedaan om een plattegrond van een fictief appartement te tekenen en daar plekken gemarkeerd waar wij aanraden om hem wel en niet te plaatsen. Hieronder een klein beetje uitleg.
-
De slaapkamer
Zoals besproken hierboven, is het een stevige aanrader om helemaal geen telefoons of andere schermen in de slaapkamer te hebben. Ook niet in een Stolp. Het is haast onmogelijk om ze niet te gebruiken als je ze er hebt staan, en van "even je wekker zetten" zit je zo weer een half uur op Instagram of TikTok.
-
De woonkamer
In de woonkamer zouden we aanraden om hem op een plek te zetten die buiten handbereik is. Dus als je op de bank zit, dat je hem niet op de bank of op de salontafel voor je zet, maar iets verder weg. In dit voorbeeld op het TV meubel of in de kast. Als je thuis werkt, is op je bureau natuurlijk fijn als je telefoon nodig is voor werk. Maar test vooral zelf of jou dat lukt, voor ons werkt dat namelijk niet top en pakken we hem er toch bij. Liever iets verder weg.
-
De eetplek / eetkamer
Ook hier zouden we zeggen om hem buiten handbereik te leggen, in deze tekening in de kast of op de vensterbank bijvoorbeeld. Maar, als je bijvoorbeeld vaak met je gezin eet, kan je wel de telefoons allemaal in de Stolp doen en die op tafel laten staan. Dan helpt de sociale controle in principe om niet steeds telefoons te pakken. Als je merkt dat dat dan toch niet werkt, kan je hem in de kast zetten!
-
De keuken en de hal
Dit klinkt misschien als een gekke plek om je Stolp te zetten, maar eigenlijk is het een hele slimme. Dan is je telefoon écht uit je buurt als je zit te eten, werken of relaxen. En eigenlijk vinden wij het een ideale qua routine: Kom thuis van werk, gebruik je telefoon nog voor het koken en om de laatste dingetjes af te ronden voor de dag en laat hem vervolgens in de keuken liggen tot de volgende ochtend! Het zelfde geldt voor de hal: als je daar een meubeltje hebt waar je bijvoorbeeld je sleutels en je portemonnee hebt liggen, is dat ideaal om de Stolp naast te zetten omdat het lekker uit de buurt is. Maar dan loop je er wel standaard langs als je thuiskomt en weggaat.
Groeten,
SchermUit.nl
___________________
Bronnen:
- Harvard Health Publishing. (2012). Blue light has a dark side.
- Porkka-Heiskanen, T., Zitting, K.M., & Wigren, H.K. (2013). Circadian rhythm sleep disorder, irregular sleep wake type. Acta Physiol (Oxf).
- Ward, A.F., Duke, K., Gneezy, A., & Bos, M.W. (2017). Brain Drain: The Mere Presence of One’s Own Smartphone Reduces Available Cognitive Capacity. Journal of Experimental Psychology: General.
- Przybylski, A.K., & Weinstein, N. (2013). Can You Connect With Me Now? How the Presence of Mobile Communication Technology Influences Face-to-Face Conversation Quality. Journal of Social and Personal Relationships.
- Drouin, M., O'Connor, K., Schmidt, G., & Miller, D. (2012). Facebook fired: Legal perspectives and young adults’ opinions on the use of social media in hiring and firing decisions. Journal of Computer-Mediated Communication.
- Hunt, M.G., Marx, R., Lipson, C., & Young, J. (2018). No More FOMO: Limiting Social Media Decreases Loneliness and Depression. Journal of Social and Clinical Psychology.
- Baglioni, C., Nanovska, S., Regen, W., Spiegelhalder, K., Feige, B., Nissen, C., Reynolds, C.F., & Riemann, D. (2016). Sleep and mental disorders: A meta-analysis of polysomnographic research. Psychological Bulletin.