Doorgaan naar artikel
In het AD: "Verbied kinderen mobiel en tot 16 jaar Social Media"

In het AD: "Verbied kinderen mobiel en tot 16 jaar Social Media"

on

Vandaag in het AD een groot artikel waarin ze de Amerikaanse psycholoog Jonathan Haidt quoten: "Verbied kinderen mobiel en tot 16 jaar sociale media". Je vind het artikel hier en hieronder. Met het billboard op de foto hierboven wordt het nog extra kracht bij gezet. Haidt heeft net een boek gelanceerd over kinderen en social media genaamd: Generatie angststoornis: Wat sociale media met onze kinderen doen

Misschien klinkt de quote in de headline van de krant wat extreem, zijn z'n billboards en website wat ontworpen om aandacht te trekken en zet die het verhaal sterk aan, maar we snappen de zorg wel. En zijn doel is om beleidsmakers te beïnvloeden, dus hij gaat er met een gestrekt been in, wellicht met de hoop om in het midden uit te komen. Maar als je verder leest, is het een genuanceerder verhaal. Bijvoorbeeld onderstaande uit het Artikel in het AD:

'Met de kennis van nu had hij zijn eigen kinderen ook anders opgevoed, zegt de 60-jarige Haidt in de binnentuin van het appartementencomplex waar hij woont, in hartje New York. "Mijn zoon is nu 17, mijn dochter 14. Ik had mijn zoon geen smartphone gegeven toen hij 9 was, maar de smartwatch die ik mijn dochter drie jaar later heb gegeven. Ten tweede had ik strenger moeten zijn: alle schermen uit om tien uur 's avonds. Ten derde had ik meer moeten doen om gelijkgestemde gezinnen te vinden, zodat mijn kinderen met andere kinderen buiten konden spelen.".

Punt 2 en 3 die hij noemt, hebben we hier ook al vaker benoemd. Alle schermen uit om tien uur 's avonds is een vertaling van onze "1 uur op en af regel" in dit artikel: geen schermen een uur voordat je gaat slapen en pas weer een scherm een uur nadat je bent opgestaan. 's Avonds is dit essentieel voor goede nachtrust, wat voor kinderen nog belangrijker is dan voor volwassenen. Vandaar waarschijnlijk Haidt's uitleg om om 22:00 alle schermen uit te zetten.

Het vinden van gelijkgestemden raden wij aan in het stappenplan om schermtijd te verminderen. Dat heeft vele voordelen: zo kan je overleggen met mensen die door dezelfde moeilijkheden gaan, kan je ideeën en ervaringen delen én je hebt meteen mensen om mee de deur uit te gaan, spelletjes te spelen of andere schermvrije activiteiten te ondernemen. 

Tot slot dan de quote van de dag: Moet je kinderen een mobiel verbieden en tot 16 jaar Social Media ontzeggen? Uiteindelijk is de kern van Haidt's verhaal dat normale sociale ontwikkeling van kinderen essentieel is waarin ze een heleboel face to face interacties hebben met hun omgeving, veel buiten zijn, avonturen beleven, nieuwe dingen zien, meemaken en leren, enzovoorts, zodat ze zich (mentaal) gezond ontwikkelen. Dat kunnen we alleen maar aanmoedigen en Social Media is daar afbrekend voor. Aan de ene kant neemt het heel veel tijd weg van echte interacties door de verslavende effecten en groepsdruk om mee te doen. Aan de andere kant laat het dingen zien, beloont het en leert het dingen aan die niet noodzakelijk normaal en gezond gedrag zijn. Met name door het laatste is de kans groter op de ontwikkeling van angststoornissen, depressie en andere mentale klachten. Laten we de vraag in stukken hakken.

 

Geen Social Media tot kinderen 16 zijn

Omdat niet elk kind zich hetzelfde ontwikkelt en bijvoorbeeld jongens en meisjes zich al verschillend ten opzichte van elkaar ontwikkelen in de jeugd en puberteit, is het moeilijk om op de dag en maand specifiek te zeggen wat één vaste leeftijd is voordat kinderen op Social Media mogen. Dat gezegd hebbende, is er veel onderzoek en zijn er veel wetenschappers die iets in deze richting wel onderbouwen.

De Amerikaanse Surgeon General, de hoogste medische beambte in Amerika, raadt ouders aan om als geheel kinderen Social Media te ontzeggen tot 16 of 17. De Chief Science Officer (hoogste baas) van de American Psychological Association geeft aan dat "ongelimiteerde toegang zonder ouderlijk toezicht of controle zo lang mogelijk uitgesteld moet worden, zeker tot 16 jaar". 

Tot slot wordt aangetoond dat in het algemeen op latere leeftijd beginnen met Social Media samenhangt met minder mentale klachten later in het leven. Onderzoek toont ook aan dat Social Media gebruik door jongvolwassenen invloed kan hebben op de ontwikkeling van de hersenen.

Kortgezegd: hoewel het misschien niet helemaal 100% in beton gegoten is, en per kind anders kan lopen qua ontwikkeling, maar 16 jaar is wel een goede houvast om aan te houden voor het beginnen met Social Media. Natuurlijk kan je het individueel bekijken en evt. eerder of later beginnen. Veel Social Media platforms zelf houden overigens 13 jaar aan als ondergrens, maar daar wordt heel duidelijk over gezegd dat dat veel en veel te jong is.

 

Kinderen een mobiel verbieden

Als je het artikel verder leest, zie je eigenlijk dat het verbieden van een mobiel gaat over het niet hebben van een Smartphone tot kinderen 14 zijn. Haidt geeft aan dat de vroege puberteit een kwetsbare periode is en Smartphones komen nu eenmaal met onder andere Social Media en nagenoeg onbeperkt toegang tot het hele internet en alles wat daar rondzweeft. Hij nuanceert verder door te zeggen dat je kinderen onder de 14 wel een simpele telefoon kan geven, een dumb phone, zoals wij vroeger een Nokia 3210 hadden. Zo leert een kind wel te (digitaal) te communiceren en kan je wel gewoon je kind bereiken als het nodig is, maar zit het stukje Social Media, apps en internet er nog niet op. 

Wij vinden hier wel veel voor te zeggen. We gaan ervan uit dat hij het baseert op onderzoek maar bij een snelle check vinden wij ook onderzoek dat bijvoorbeeld een relatie vindt tussen minder mentale klachten, hoe ouder kinderen zijn als ze een smartphone krijgen. 14 is niet noodzakelijk direct een "gouden leeftijd" die uit onderzoek voortkomt, maar je zou het kunnen zien als grofweg het einde van de vroege puberteit voor jongens en meisjes. We zouden die 14 jaar dan ook als een richtlijn zien en aan de hand van de ontwikkeling van je kinderen kijken of ze klaar zijn voor een Smartphone. Ook kan goede begeleiding vanuit de ouders helpen om gezond begrip te hebben voor wat Social Media nu is en dat Social niet "het leven" is ;). Er is trouwens een nieuwe Nokia 3210 die wel weer als een goed startpunt zou kunnen werken!

Tot slot zou je je kinderen ook (in het begin) een Smartphone kunnen geven met beperkte schermtijd en applimieten. Zie hier bijvoorbeeld voor iPhone. Je kan de schermtijd en applimieten vergrendelen met een code zodat je kinderen niet kunnen sjoemelen. Dan leren ze makkelijker dat het niet nodig is om eindeloos met je telefoon bezig te zijn.

 

Conclusie

 

All in, is de manier waarop het naar voren komt in eerste instantie wat stevig, maar als je de verdere inhoud wat genuanceerder probeert te lezen zit er hier en daar zeker wat in de gedachten van Haidt. Een laatste punt dat hij maakt is dat het haast onmogelijk is voor 1 ouder of 1 paar ouders om dit geisoleerd te doen van de rest van de ouders; "Want Jantje mag wél op Social Media en heeft wél een smartphone dus waarom ik niet?!". Daarom probeert hij beleidsmakers (in Amerika) aan te spreken om het breed te dragen en in te voeren.

Wél een ding dat ons opvalt dat niet wordt besproken in het artikel: de rol die ouders spelen in dit geval. Als de ouders zelf de hele tijd met hun Smartphone of Social media bezig zijn, zullen kinderen dat sneller ook willen. Als jij aan het ontbijt zit met je telefoon, is het niet gek als je kind dat ook gaat willen. En als je de hele tijd aan het whatsappen bent terwijl je een rondje loopt met je kind of in de speeltuin bent, is het niet gek dat ze denken dat dat iets interessants is. Dus het is ook belangrijk om jezelf een beetje in bedwang te houden qua schermtijd als je kinderen in de buurt zijn. En ze niet de hele tijd voor de iPad of TV te zetten als ze "zich vervelen" of herrie maken.

Uiteindelijk denken wij dat je met wat tips, tricks & producten al heel ver kan komen zonder dat daar regelgeving en wetten voor ingevoerd moeten worden. Je kan van alles vinden op onze website natuurlijk!

We horen graag waar jullie tegenaan lopen met schermtijd beperken bij jullie kinderen. Laat vooral een reactie achter of stel vragen in de comments.

Groeten,

SchermUit.nl

 

 

 

___________________

Bronnen:

  • Lees het hele AD artikel hieronder
  • https://sapienlabs.org/whats_new/study-out-from-sapien-labs-links-age-of-first-smartphone-to-mental-wellbeing/
  • https://www.healthline.com/health/parenting/stages-of-puberty#summary
  • https://www.reckon.news/family/2023/01/parents-wait-until-your-kids-are-16-to-let-them-use-social-media-says-surgeon-general.html
  • https://www.cnbc.com/2023/05/26/the-right-age-for-kids-to-be-on-social-media-experts-say.html
  • https://www.unc.edu/posts/2023/01/03/study-shows-habitual-checking-of-social-media-may-impact-young-adolescents-brain-development/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10476631/

 

 

 

Laat hier uw mening achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Related Posts

Waarom je beter zonder telefoon kunt eten
September 01, 2024
Waarom je beter zonder telefoon kunt eten

Veel mensen pakken hun telefoon erbij aan tafel, maar waarom kan je dat beter niet doen?

Lees verder
Schermtijd is Zittijd: Waarom veel zitten ongezond is en wat je kan doen
August 30, 2024
Schermtijd is Zittijd: Waarom veel zitten ongezond is en wat je kan doen

Bijna alle schermtijd is tijd die je zittend doorbrengt. Hoe pak je dat aan?

Lees verder
Drawer Title
vergelijkbare producten