We denken dat iedereen het weleens doet: Je wordt wakker, pakt direct je telefoon om “even je mail te checken” en voor je het weet ben je de hele dag aan het scrollen. Geen zorgen, je bent echt niet de enige! Maar wist je dat er best een kleine aanpassing mogelijk is, waarmee je voorkomt dat je de hele dag met je telefoon bezig bent? Onderzoek laat namelijk zien dat als je 's ochtends je telefoon even laat liggen, je de rest van de dag veel minder tijd aan je scherm besteedt. Lees verder om te zien hoe dat precies werkt.
Waarom je telefoon in de ochtend laten liggen
Het lijkt misschien onschuldig om je telefoon te checken zodra je wakker wordt, maar het kan je dag zeker beïnvloeden. Wetenschappers hebben ontdekt dat mensen die direct na het wakker worden hun smartphone pakken, de neiging hebben om er de hele dag meer mee bezig te zijn. Het is alsof je je hersenen meteen een shot cafeïne geeft - ze worden overspoeld met info en prikkels, waardoor je de rest van de dag blijft hunkeren naar meer.
De feiten achter schermtijd in de ochtend
Een onderzoek in het tijdschrift Computers in Human Behavior ontdekte iets fascinerends: mensen die binnen 15 minuten na het wakker worden hun telefoon gebruikten, spenderen gemiddeld meer tijd op hun telefoon gedurende de dag. Het is alsof je hersenen denken: "Hé, dit is leuk! Laten we dit de hele dag doen!".
Maar er is meer aan de hand, en het heeft alles te maken met dopamine - beter bekend als het 'gelukshormoon’. Elke keer als je je sociale media opent of een berichtje krijgt, maakt je brein een klein beetje dopamine aan. Het is als een mini-beloning, en je hersenen vinden dat geweldig! Onderzoek heeft aangetoond dat deze dopamine-spikes verslavend kunnen werken. Als je je dag begint met deze 'beloningen', wil je brein er steeds meer van. Hierdoor blijf je vervolgens de hele dag (onbewust) naar je telefoon grijpen voor nog zo'n lekker dopamine-shot. Meer over dopamine lees je hier.
Bovendien hebben onderzoekers ontdekt dat al dat vroege telefoongebruik kan leiden tot meer stress en minder productiviteit gedurende de dag. Dat is misschien niet moeilijk om je voor te stellen, als je wakker wordt met 43 whatsappjes in 7 gesprekken, 12 e-mails en DM’s op Instagram en LinkedIn: je wordt letterlijk overprikkeld.
Tot slot is er dan ook nog een negatief effect van het blauwe licht van je telefoon in de ochtend. Dit leidt niet noodzakelijk tot meer schermgebruik, maar zorgt er wel voor dat je veel abrupter wakker wordt dan je zou moeten doen. Hierdoor sta je ook weer direct “aan” en krijg je niet de kans om rustig op gang te komen. Lees daar meer over hier.
Hoe verminder je automatisch je schermtijd?
Het onderzoek toont dus aan dat direct in de ochtend je telefoon erbij pakken, automatisch (en onbewust) tot meer schermtijd leidt gedurende de dag. Maar, als we dat omdraaien, kan je dus gemakkelijk automatisch je schermtijd verminderen! Je hoeft slechts je gewoonte in de ochtend een beetje aan te passen en je bent al super goed onderweg. De grote truc is dus om geen telefoon te gebruiken, binnen 1 uur na het opstaan. Om zo al de bovengenoemde negatieve gevolgen te voorkomen.
Als je het nog iets beter zou willen doen, raden we ook aan om je telefoon 1 uur voor het slapen gaan al weg te leggen en zéker geen telefoon (of andere schermen) mee te nemen of te hebben staan op je slaapkamer. Hier lees je daar meer over. Ga dus naar bed zonder telefoon, zodat je ook makkelijk zonder telefoon opstaat.
Maar dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom hieronder wat tips om gemakkelijker zonder telefoon op te staan (en te gaan slapen!).
1. Leg je telefoon (verstopt!) weg
Klinkt misschien een beetje kinderachtig, maar het werkt! Leg je telefoon 's avonds ergens waar je er niet meteen bij kunt en hem ook niet kan zien. In een andere kamer bijvoorbeeld, of in een la of kast. Zo voorkom je dat je 'm automatisch pakt zodra je wakker wordt. Word je afgeleid door pingetjes en ringetjes? Probeer dan eens een Stolp®: hierin heeft je smarpthone geen ontvangst dus wordt je helemaal 0,0 verleidt om hem op te pakken!
2. Start je dag helemaal relaxt
Je hoeft niet meteen te gaan mediteren en de zin van het leven te bedenken elke ochtend, maar probeer eens een ochtendroutine zonder technologie. Lees een boek, schrijf een paar minuten op wat je die dag of die week wil doen of bereiken, of geniet gewoon van je gezelschap of je koffie in alle rust. Je zult merken dat je dag veel geruster begint!
3. Gebruik een old-school wekker
De meeste van ons gebruiken nog steeds onze telefoon als wekker. Maar eigenlijk is dat niet echt handig: zo neem je dus tóch je telefooon mee naar bed en weten wij zeker dat je het niet kan laten om nog even te scrollen voor het slapen. Probeer eens een gewone fysieke wekker. Het helpt je om je telefoon 's nachts met rust te laten.
4. Maak een plan voor je schermtijd in het algemeen
Het klinkt een beetje streng of als een dieet, maar het helpt echt: beperk je schermtijd op je telefoon, spreek tijden en plekken af met jezelf waar je geen scher gebruikt en verzin alternatieven om met je tijd te doen. Je zal zien dat je het een stuk meer naar je zin hebt als je je schermtijd wat meer onder controle hebt. Hier kan je een stappenplan vinden en wat meer uitleg over schermtijd in het algemeen!
Tot slot
Nu begrijp je hoe je met één (relatief) simpele verandering in je ochtendroutine, je de rest van je dag kunt verbeteren! Door je telefoon niet te gebruiken tot een uur nadat je wakker wordt, geef je jezelf de kans om rustig op te starten. Je hebt daardoor automatisch en onbewust de rest van de dag minder de drang om je telefoon er weer bij te pakken gedurende, voelt je wat lekkerder en kan je tijd gebruiken voor andere dingen.
Probeer het eens een weekje en ervaar zelf het verschil. We horen graag wat je ervan hebt gevonden!
Groeten,
SchermUit.nl
___________________
Bronnen:
-
- https://www.sciencedaily.com/releases/2018/11/181108164316.htm
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5643565/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9424753/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7065627/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S074756321930233X
- https://academic.oup.com/edrv/article/37/6/584/2691715